JOHAN ELLENBERGSTRAAT 8
GRONINGEN 9746 AJ
06-10909896

Verhalen van de Scholen van het Noorderland

Documentaire over scholenbouw, leerlingenkrimp en onderwijs in Noord-Nederland.
Verteller is het gebouw van de Wirdumerdraaischool in Wirdum.

1. Ontstaan
In het eerste deel van de film vertelt de Wirdumerdraaischool hoe hij tot stand is gekomen. In de loop van de 19e eeuw werd langzaamaan het klassikale basisonderwijs steeds meer gemeengoed. Vanaf het begin van de twintigste eeuw ontstonden in alle plaatsen scholen en vanaf de jaren ’20 kwamen daar door de gelijkstelling heel veel scholen voor bijzonder onderwijs bij. Begin jaren ’30 was er crisis in Nederland waardoor de toenmalige onderwijsminister Marchant een circulaire liet rond gaan dat met het oog op de kosten kleine schooltjes moesten fuseren tot grotere. Uit samenvoeging van de scholen van Eenum, Leermens en Oosterwijtwerd ontstond zo de Dieftil en een paar jaar later voor Wirdum, Garrelsweer en Wirdumerdraai de Wirdumerdraaischool.

2. Groei
In het tweede deel kijkt de verteller naar de loop van zijn eigen leven tot nu. De schoolarchitectuur in de jaren '50 werd vooral gekenmerkt door vragen van licht en lucht, heel begrijpelijk ook gezien de nog alom aanwezige TBC. In Groningen leidde dit tot de ontwikkeling van een speciaal schooltype door de Groningse stadsarchitect Wilhelm dat veel navolging vond.
In de jaren '60 en '70 was de nadruk in de scholenbouw mede onder invloed van de enorme toename van het aantal kinderen veranderd en ging men meer richting functionele bouw met een kortere levensduur. Een van de toonaangevende ontwerpers van deze meer functionele scholen was Cees Groen uit Emmen.

3. Toekomst
De geschiedenis van de dertiger jaren lijkt zich in wat gewijzigde vorm te gaan herhalen. In Bellingwedde zijn twee openbare scholen en een christelijke school bezig om samen te gaan tot een nieuwe school voor meerdere dorpen. Dorpen die ieder voor zich te weinig kinderen overhouden om een zelfstandige school in stand te kunnen houden. En daarom kiezen voor samenwerking om de onderwijsvoorziening bereikbaar te houden. Een beweging die mogelijk ook voor Wirdumerdraai in het verschiet ligt.

Concept & tekst: Hanneke van Brakel
Regie & montage: Jeen de Vos
Camera: Arno Cupedo & Jeen de Vos
Geluid: Menno Knevel (geluidsmanvanhetnoorden.nl)
Timelapse: Mark Sekuur
Muziek: Sarah Stiles

___________________
Jeen de Vos Producties
jeendevos@home.nl
06-10909896
Groningen

×

Contact